flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершено розгляд спору між колишнім подружжям про надання дозволу на тимчасовий виїзд їх дитини за межі країни. Суди стали на захист малолітньої дитини.

27 вересня 2017, 17:07

Пост-реліз

Ще на початку 2016 року мати звернулась до суду з позовом, яким просила надати дозвіл на виїзд її неповнолітньої дитини до іншої держави у її супроводі, без згоди та супроводу батька дитини.

Рішенням Обухівського районного суду Київської області позов задоволено частково. Надано дозвіл на тимчасовий виїзд за межі України (до столиці іншої держави) та на зворотній в'їзд в Україну малолітньої дитини у супроводі матері, без згоди та супроводу батька дитини.

Однак, батько, не погоджуючись з рішенням суду, подав апеляційну скаргу, оскільки вважав його незаконним та необгрунтованим, посилаючись на неповне з’ясування обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення матеріального та процесуального права при його ухваленні. Рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Київської області рішення суду про часткове задоволення позову скасовано і ухвалено нове, яким у позові відмовлено.

Проте Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних  з висновком апеляційного суду не погодився. Відповідно до ч.3 ст.51 Конституції України сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Згідно із ч. 7 ст. 7 СК України дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Пунктами 1, 2 статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка набрала чинності для України 27 вересня 1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов’язки її батьків,опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом. Відповідно до ст. 141 СК України мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини. Пунктом 3 Правил передбачено виїзд з України громадян, які не досягли шістнадцятирічного віку, за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли вісімнадцятирічного віку. Виїзд з України громадян, які не досягли шістнадцятирічного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску (підпункт 1 пункту 4 Правил). Тимчасовий виїзд малолітньої дитини за межі України повинен відбуватись лише за погодженням з іншим з батьків, оскільки такий переїзд спричиняє зміну режиму спілкування дитини з іншим з батьків, порядок участі у вихованні дитини, зміну звичайного соціального, культурного, мовного середовища дитини, що впливає на її подальше життя, розвиток і виховання.

Виходячи з положень зазначених норм матеріального права дозвіл на виїзд малолітньої дитини за межі України в супроводі одного з батьків за відсутності згоди другого з батьків на підставі рішення суду може бути наданий на конкретний одноразовий виїзд з визначенням його початку й закінчення.

Так, матір’ю, при зверненні до суду було заявлено, що вона ознайомила дитину з історичними місцями у місті Києві та подала до суду докази, які підтверджували намір духовного та морального розвитку дитини, познайомитися з іноземною культурою, відвідати з дитиною найбільш визначні пам’ятки природи, пам’ятки архітектури та заклади дитячого дозвілля столиці іншої держави. На думку матері, поїздка матиме особливе значення у всебічному розвитку дитини, оскільки заплановано також перегляд балету у театрі, вистави у цирку та відвідати інші заходи.

Рішення про задоволення позову матері прийнято з урахуванням прав та інтересів дитини, тому залишене в силі, після перегляду вищими інстанціями, ухвалено виключно в інтересах малолітньої дитини.

 

 

Контакти:

Шахова Юлія,  pressa@ob.ko.court.gov.ua