flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Обухівщині впроваджуються правила ефективного судочинства

04 жовтня 2024, 15:23

На Обухівщині впроваджуються правила ефективного судочинства

За участю суддів Обухівського районного суду Київської області завершено розробку Правил організації ефективного судочинства у судах першої інстанції загальної юрисдикції.

Судді-розробники провели завершальні організаційні заходи, які передують початку застосування вказаних правил безпосередньо при відправленні правосуддя.

03 жовтня 2024 року було проведено круглий стіл за участю суддів, прокурорів та адвокатів, обговорено питання запровадження правил організації ефективного судочинства при розгляді кримінальних та цивільних справ у Обухівському районному суді Київської області, окреслено ряд аспектів, що можуть викликати труднощі на першопочаткових етапах застосування, наголошено на правомірності та доцільності їх створення.

04 жовтня 2024 року було проведено семінар для суддів та працівників апарату Обухівського районного суду Київської області з питань практичного застосування правил організації ефективного судочинства, роз’яснено порядок реалізації положень вказаних правил, наголошено на важливості інформування учасників судових проваджень про застосування правил.

Нагадуємо, що правила організації ефективного судочинства покликані напрацювати й уніфікувати певні критерії та алгоритми поведінки в суді, професійні стандарти, що можуть враховуватись при прийнятті суддями процесуальних рішень, відносяться до сфери судової дискреції, однак не є нормами права і не змінюють норм чинного процесуального законодавства.

Ініціатива реалізована за підтримки українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» з метою запровадження найкращих європейських практик судочинства, уніфікації підходів до судочинства українських і європейських судів, застосування європейських принципів організації роботи суду.

Розробниками правил організації ефективного судочинства для судів цивільної, кримінальної, адміністративної та господарської юрисдикцій, судів першої та апеляційної інстанцію стали судді п’яти судів-учасників проекту: Київського апеляційного суду, Північного апеляційного господарського суду, Сьомого апеляційного адміністративного суду, Деснянського районного суду міста Києва, Обухівського районного суду Київської області.

Імплементація Правил організації ефективного судочинства була підтримана 12 жовтня 2023 року на міжнародній конференції високого рівня «Процесуальні правила суду як методологія забезпечення передбачуваності та прозорості відправлення правосуддя» за участю голови Верховного Суду, голови Вищої ради правосуддя, голови Ради суддів України, Генерального прокурора України, ректора Національної школи суддів України, міжнародних партнерів, учасників робочої групи.

Правила організації ефективного судочинства у судах першої інстанції затверджено рішенням зборів суддів Обухівського районного суду Київської області від 09 лютого 2024 року.

Надалі редакційним комітетом з питань актуалізації Правил організації ефективного судочинства у судах першої інстанції приймались і опрацьовувались пропозиції щодо змін і доповнень до вказаних Правил, що надходили за результатами обговорень в межах заходів щодо їх імплементації - круглих столів, нарад та інших заходів за участю широкого кола правників, зокрема, суддів всіх інстанцій та юрисдикцій, адвокатів, прокурорів, поліцейських.

Так, зокрема, 23 лютого 2024 року Правила організації ефективного судочинства у судах першої інстанції були презентовані на спільній нараді голів судів Київської області, керівництва Територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області за участі суддів Київського апеляційного суду, членів Ради суддів України.

03 червня 2024 року у Київському апеляційному суді відбувся круглий стіл за участю очільниці та експертів проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», Голови Вищої ради правосуддя, суддів Верховного Суду, членів Ради суддів України, представників прокуратури, поліції, адвокатури, суддів п’яти судів-учасників проєкту, представників медіа щодо обговорення питань, пов’язаних із застосуванням судами правил організації ефективного судочинства.

Рішенням зборів суддів Обухівського районного суду Київської області від 18 липня 2024 року затверджено нову редакцію Правил організації ефективного судочинства у судах першої інстанції із врахуванням опрацьованих редакційним комітетом пропозицій.

Найближчим часом очікується схвалення вказаних правил Радою суддів та впровадження їх всіма судами України.

Після цього правила будуть додатково оприлюднені на офіційному сайті суду та розпочнеться їх застосування при відправленні правосуддя у цивільних та кримінальних справах в Обухівському районному суді Київської області.

Пропонуємо прокурорам, адвокатам та всім учасникам судових проваджень ознайомитись із Правилами організації ефективного судочинства у судах першої інстанції та дотримуватись їх під час участі у вирішенні справ в суді.

Пресслужба Обухівського районного суду Київської області