flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зборами суддів затверджене положення про порядок обрання голови суду.

15 квітня 2015, 11:07

           14 квітня 2015 року на зборах судів Обухівського районного суду Київської області було затверджено Положення про порядок обрання голови Обухівського районного суду Київської області, Положення про збори суддів Обухівського районного суду Київської області, Регламент зборів суддів Обухівського районного суду Київської області.

Збори суддів з виборами голови суду призначені на 16 квітня 2015 року о 13 год. 00 хв.

Із текстом Положення про порядок обрання голови Обухівського районного суду Київської області можна ознайомитись на офіційному сайті суду (нижче).                                                                      

 

 

                                                                                                                                                                                     «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                                                                                                                                                    Рішення зборів суддів

                                                                                                                                                                                    Обухівського районного суду

                                                                                                                                                                                    Київської області

                                                                                                                                                                                    від 14 квітня 2015 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Положення про порядок обрання

Голови Обухівського районного суду Київської області

 

1.     Загальні положення

 

 

 

1.1.     Голова Обухівського районного суду Київської області (далі - суд) обирається зборами суддів суду строком на два роки, але не більш як на строк повноважень судді, шляхом таємного голосування. Вибори проводяться не пізніше 10 днів із дня закінчення повноважень голови суду чи відкриття вакантної посади з інших підстав. Обрання суддів на адміністративні посади здійснюється із числа суддів суду за їх пропозицією, висловленою (усно або письмово) на засіданні зборів суддів.

1.2.     При обранні суддів на посади, зазначені в пункті 1.1. цього Порядку, не може бути головуючим або секретарем на засіданні зборів суддів суддя, який є кандидатом на вакантну адміністративну посаду. У разі якщо відсутній Голова суду або він претендує на зайняття посад, зазначених у пункті 1.1. цього Порядку, то на засіданні головує суддя суду, якого обирають шляхом відкритого голосування судді суду.

1.3.     На засіданні зборів суддів суду затверджуються форма бюлетеня для таємного голосування та форма протоколу таємного голосування. Рішення про форму бюлетеня та форму протоколу голосування приймається шляхом відкритого голосування суддів суду.

1.4.     До списку кандидатів на відповідну посаду вносяться лише судді, запропоновані (усно або письмово) суддями цього суду або шляхом самовисування. Шляхом відкритого голосування учасники зборів суддів суду затверджують список кандидатів на вакантну адміністративну посаду. Список кандидатів підписує голова та секретар зборів суддів.

1.5.     Головуючий зборів суддів доводить до відома всіх присутніх, явку кандидатів на адміністративну посаду.

1.6.     На засіданні зборів суддів головуючий вносить пропозицію про створення комісії з організації та проведення виборів голови суду (далі - лічильна комісія). Шляхом відкритого голосування до складу лічильної комісії обирається 3 судді, які не є кандидатами на адміністративну посаду. Головуючий та секретар зборів суддів можуть входити до складу лічильної комісії. Лічильна комісія обирає зі свого складу відкритим голосуванням голову і секретаря, про що складається протокол. Лічильна комісія забезпечує належну підготовку та проведення голосування.

1.7.     Голові лічильної комісії передається протокол голосування, підписаний головуючим, у якому зазначається про затвердження форми бюлетеня для голосування та його зміст. У бюлетені для голосування вносяться назва вакантної посади та прізвища, імена та по батькові всіх кандидатів, що на неї претендують. Кількість кандидатур на вакантну посаду не обмежується. Внесення прізвищ, імен та по батькові кількох кандидатів, що претендують на посаду, здійснюється в алфавітному порядку.

1.8.     До бюлетеня вносяться лише ті кандидати, які надали свою згоду балотуватися на відповідну посаду.

1.9.     Рішення про затвердження змісту бюлетеня приймається відкритим голосуванням суддів суду.

1.10.   На засіданні зборів суддів, судді можуть ставити кандидатам запитання та брати участь в обговоренні їх кандидатур.

 

2.     Порядок голосування за кандидатів на посади

Голови Обухівського районного суду Київської області

 

 

 

2.1.     Лічильна комісія забезпечує виготовлення бюлетенів для таємного голосування за кількістю суддів, присутніх на засіданні зборів суддів. Голова лічильної комісії ставить підпис на звороті кожного бюлетеня, а секретар засвідчує його відбитком гербової печатки суду. Бюлетені без підпису голови лічильної комісії і відбитка гербової печатки суду є недійсними.

2.2.     Кожному судді, присутньому на зборах, членами лічильної комісії видається один бюлетень. Одержання суддею бюлетеня засвідчуються його особистим підписом в окремому списку. Бюлетені, що залишилися не розданими, погашаються підписами всіх членів лічильної комісії.

2.3.     До початку голосування члени лічильної комісії надають для огляду суддям скриньку для голосування, яку голова лічильної комісії опечатує у їх присутності.  Під час голосування опечатана скринька знаходиться у місці, що є доступним для огляду.

2.4.     Лічильна комісія забезпечує таємність голосування.

2.5.     Голосування здійснюється шляхом проставляння в бюлетені голосуючим позначки « + » або « » (іншої), що засвідчує його волевиявлення, у відповідному полі навпроти прізвища лише одного кандидата, якого він підтримує, або навпроти напису «Не підтримую жодного кандидата».

 

 

 

3. Порядок визначення результатів голосування з питання обрання

Голови Обухівського районного суду Київської області

 

 

 

3.1.      По закінченню таємного голосування голова та члени лічильної комісії перевіряють цілісність печаток на скриньці, після чого розпечатують її, та перевіряють дійсність бюлетенів.

3.2.     Недійсними визнаються бюлетені невстановленого зразка, зіпсовані, також ті, в яких проставлено більше однієї позначки, дописані інші прізвища, або не проставлено жодної позначки.

3.3.     Лічильна комісія встановлює загальну кількість бюлетенів, що знаходились в скриньці для голосування і підраховує кількість голосів « за » кожного кандидата, після чого складає і підписує протокол таємного голосування, в якому зазначається кількість суддів, присутніх на зборах, кількість суддів, що одержали бюлетені, кількість бюлетенів визнаних недійсними, кількість голосів навпроти напису «Не підтримую жодного кандидата», кількість голосів відданих « за » кожного кандидата, та визначають тих, хто набрав більшість голосів. Протокол голосування підписується головою і членами лічильної комісії. В подальшому протокол голосування оголошується головою лічильної комісії на зборах суддів.

3.4.     Далі збори суддів відкритим голосуванням затверджують протокол голосування, складений лічильною комісією, і в залежності від результатів виборів приймають рішення про обрання на адміністративну посаду осіб, за яких віддано більшість голосів від кількості суддів, які працюють у суді та при необхідності про проведення другого туру голосування.

3.5.     Обраним головою суду вважається той кандидат, який отримав більшість голосів від кількості суддів, які працюють у суді.

3.6.     У разі якщо жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, проводиться другий тур таємного голосування, в тому ж порядку, що і перший. В другому турі беруть участь два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів у першому турі. У разі якщо жоден з двох кандидатів не набрав необхідної кількості голосів або набрав однакову кількість голосів, проводяться повторні вибори на відповідну посаду з висуванням кандидатур у порядку, визначеному Законом України «Про судоустрій і статус суддів» та пунктом 1.6. цього Положення. Повторні вибори голови суду проводяться не раніше ніж через 1 робочий день після проведення попередніх виборів.

3.7.     Рішення зборів суддів суду про призначення суддів на адміністративні посади підписують головуючий та секретар зборів суддів і скріплюють гербовою печаткою суду. Копія цього рішення надсилається уповноваженим органам суддівського самоврядування та органам державної влади.

3.8.      Бюлетені для голосування щодо обрання суддів на адміністративні посади, після зборів поміщуються в конверт, опечатуються печаткою суду і приєднуються до протоколу зборів суддів. До цього ж протоколу приєднуються протоколи голосування. В подальшому всі матеріали засідання зборів суддів здаються за актом на зберігання до архіву суду.