flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваного відсторонено від посади старости

23 квітня 2024, 12:28

     22 квітня 2024 року слідчим суддею Обухівського районного суду Київської області було частково задоволено клопотання слідчого та відсторонено гр. Ш. від посади старости сіл Григорівки, Гусачівки та Матяшівки Обухівської міської об’єднаної територіальної громади Київської області.

     Клопотання слідчого обґрунтовувалось тим, що гр. Ш. підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 122, ч. 1, ч. 4 ст. 185 та ч. 1 ст. 146 КК України. Так, гр. Ш. пред’явлено підозру у вчиненні крадіжки чавунних секцій батарей із місцевої школи у жовтні 2021 року, в умисному спричиненні середньої тяжкості тілесних ушкоджень місцевому мешканцю у січні 2022 року, у крадіжці сталевих труб із тієї ж школи у січні 2023 року, тобто у період воєнного стану, а також у незаконному позбавленні волі людини – іншого місцевого мешканця у квітні 2024 року.

     Під час судового розгляду було доведено обставини, які дають підстави вважати, що підозрюваний, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином. Зокрема, слідчим суддею враховано подані стороною обвинувачення докази виявлених фактів погроз і тиску щодо потерпілого та свідка у кримінальному провадженні, а також доводи прокурора про спроможність використання службового становища для перешкоджання досудовому розслідуванню. У відкритому судовому засіданні заслухані доводи слідчого, прокурора, захисника, підозрюваного, а також покази трьох свідків захисту – місцевих мешканців, досліджено матеріали об’єднаного кримінального провадження.

     Разом з тим, суд звертає увагу, що відсторонення особи від посади, що має тимчасовий характер, не є тотожним із поняттям звільнення з роботи. У цьому кримінальному провадженні відсторонення підозрюваного від посади є необхідним для належного забезпечення кримінального провадження, дотримання завдань кримінального провадження, передбачених ст.2 КПК України та загальних засад кримінального провадження, передбачених ст.7 КПК України. Негативні наслідки відсторонення підозрюваного від посади не перевищують необхідність та можливість досягнення завдань у цьому кримінальному провадженні - швидкого, повного і неупередженого розслідування декількох кримінальних правопорушень.

     Строк відсторонення від посади згідно ухвали слідчого судді – на один місяць, а саме до 21 травня 2024 року включно.

     Зміст ухвали слідчого судді у справі № 372/1941/24 оприлюднено у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

     Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

    Пресслужба Обухівського районного суду Київської області