flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув державі земельні ділянки водного фонду

31 жовтня 2023, 16:00

     31 жовтня 2023 року Обухівський районний суд Київської області завершив розгляд цивільної справи за позовом прокурора в інтересах держави в особі Української міської ради Обухівського району Київської області про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельними ділянками.

     Судом було встановлено, що спірні земельні ділянки належать до земель водного фонду, які в силу положень законодавства не можуть перебувати у приватній власності.

     За наслідками судового розгляду позов було задоволено, територіальній громаді повернуто земельні ділянки, що належать до земель водного фонду і розташовані у прибережній захисній смузі уздовж Канівського водосховища річки Дніпро, та незаконно були передані у власність громадянам у 2008 році. В межах іншої цивільної справи судом вже визнано недійсним розпорядження Обухівської районної державної адміністрації в частині надання у приватну власність цих земельних ділянок фізичним особам, однак ділянки були протиправно відчуджені, право власності зареєстровано на ім’я інших власників. В межах нової справи суд надав правову оцінку вказаним обставинам та повернув спірні земельні ділянки від дійсного кінцевого власника (спадкоємиці) на користь держави.

     Варто зазначити, що Конституція України визначає, що земля, водні та інші природні ресурси є об’єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. 

     Зміст рішення суду у справі № 372/1991/21 оприлюднено у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

 

            Пресслужба Обухівського районного суду Київської області