flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено крадія товару з магазину

04 вересня 2023, 16:59

     З початком дії воєнного стану законодавцем значно посилена кримінальна відповідальність за вчинення злочинів проти власності.  

     07 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство», яким внесено зміни до низки статей Кримінального кодексу України щодо кримінальних правопорушень проти власності, а саме до: статті 185 (Крадіжка); статті 186 (Грабіж); статті 187 (Розбій); статті 189 (Вимагання); статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); статті 432 (Мародерство).

     Цим Законом, зокрема, передбачено збільшення мінімального терміну покарання за вчинення вказаних злочинів. Окрім цього при кваліфікації таких кримінальних правопорушень як крадіжка, грабіж, розбій, вимагання та привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем буде враховуватись їх здійснення в умовах воєнного або надзвичайного стану.

     Внаслідок цих змін всі злочини, вчинені після набрання чинності цими змінами, незалежно від обставин їх вчинення і інших кваліфікуючих ознак (повторність, попередня змова, проникнення, великий розмір тощо), судами кваліфікуються за частиною 4 цих статей.

     Слід також звернути увагу, що відповідно до пункту 11 частини першою статті 67 Кримінального кодексу України вчинення злочину з використанням умов воєнного або надзвичайного стану, інших надзвичайних подій є обтяжуючою обставиною.

     Допоки в професійній юридичній спільноті точаться дискусії щодо доцільності призначення надмірно суворого покарання особам, які, наприклад, вчиняють крадіжки товару невеликої вартості із магазинів на територіях, де не ведуться бойові дії, суди зобов’язані застосовувати чинне законодавство при розгляді вказаної категорії справ.

     Так, вироком Обухівського районного суду Київської області від 04 вересня 2023 року гр. Р. визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 15, частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України, а саме у закінченому замаху на таємне викрадення чужого майна (крадіжці), в умовах воєнного стану.

     Під час судового розгляду було встановлено, що обвинувачений у липні 2023 року з торгового залу одного із магазинів міста Українка Обухівського району викрав безпровідні наушники, однак був затриманий охороною магазину на виході.  

     Вироком суду йому призначено покарання у виді позбавлення волі строком на п’ять років, відповідно до статті 75 Кримінального кодексу України звільнено від відбування призначеного покарання, якщо він протягом іспитового терміну – одного року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

     Суд звертає увагу, що наразі в умовах воєнного стану будь-яка кримінальна крадіжка кваліфікується по частині 4 статті 185 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі. При цьому наявність чи відсутність попередніх судимостей, характеризуючі дані про особу, соціальний та сімейний стан тощо враховуються лише при призначенні покарання, а не слугують підставою для звільнення від кримінальної відповідальності.

     Відтак, перед скоєнням подібних діянь слід відповісти собі на питання: «Чи варте це ризику тривалого позбавлення волі?».

     Наголошуємо на необхідності дотримуватись законодавства навіть в особливо складний період.

 

 

     Пресслужба Обухівського районного суду Київської області