flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розширено доступ до безоплатної правничої допомоги

25 серпня 2023, 14:59

     3 серпня 2023 року набули чинності зміни до закону про безоплатну правову допомогу відповідно до яких розширюється перелік громадян, які мають право на отримання юридичної допомоги коштом держави.

     До нових суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу належать громадяни, які звернулися з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з відновленням втрачених документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджене та знищене майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

     Законом також передбачено обов’язкову участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу. Тобто, у разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучатиме його через систему надання безоплатної правової допомоги.

     З набранням чинності Законом діти, недієздатні особи та особи, дієздатність яких обмежена, зможуть самостійно звертатися за безоплатною первинною правовою допомогою – отримувати консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складенні документів непроцесуального характеру (скарг, заяв тощо). Також вони отримають право звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою особисто з питань, звернення з якими до суду дозволяється таким особам.

     Закон № 3022-IX був опублікований в "Голосі України" 5 травня 2023 року та набрав чинності через 90 днів з дня його опублікування, тобто з 3 серпня 2023 року.

     Законом передбачено на законодавчому рівні:

  • право на безоплатну вторинну правову допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;
  • право дітей, недієздатних осіб або осіб, дієздатність яких обмежена, на звернення за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою (з питань які підпадають під таку допомогу);
  • збільшення межі малозабезпеченості осіб з інвалідністю для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, передбачивши право таких осіб на безоплатну вторинну правову допомогу в разі, якщо вони отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
  • обов’язкову участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;
  • обов’язкову участь адвоката при наданні особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
  • обов’язкову участь адвоката при примусовій госпіталізації до протитуберкульозного закладу;
  • право на безоплатну вторинну правову допомогу осіб, які повідомили про активи відповідно до закону "Про санкції";
  • права центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги залучати перекладача, у тому числі - сурдоперекладача;
  • можливість подання звернень про отримання безоплатної правової допомоги засобами електронного зв’язку;
  • оплату послуг з медіації медіаторам, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • права та обов’язки суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу тощо.

 

     Мета закону - приведення термінології у відповідність із Конституцією України, забезпечення ефективної реалізації в умовах воєнного стану права на отримання безоплатної правничої допомоги широкого кола осіб через обов'язкову участь адвоката у справах, зокрема що стосуються прав дітей, осіб з інвалідністю, осіб, які постраждали від торгівлі людьми, осіб визнаних судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, шляхом спрощення механізму організації надання такої допомоги.

     Ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України отримують безоплатну правничу допомогу щодо питань, пов'язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов'язаних з розглядом таких питань.

   

 

     Пресслужба Обухівського районного суду Київської області