flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо оприлюднених погроз на адресу суддів

08 червня 2023, 19:18

     В мережі «Тік-ток» та на інших ресурсах в мережі Інтернет мешканцем міста Обухова було оприлюднено декілька відеороликів, які містять погрози на адресу судді Обухівського районного суду Київської області та завідомо неправдиву інформацію щодо винесення суддею постанови відносно військовослужбовця в період воєнного часу.

     У зв’язку з цим до відома громадськості слід довести дійсні відомості про обставини притягнення до адміністративної відповідальності автора відео.

     У березні 2021 року до Обухівського районного суду Київської області надійшов адміністративий матеріал про притягнення гр. Ч. до адміністративної відповідальності за ст.124 Кодексу України по адміністративні правопорушення у зв’язку із вчиненням дорожньо-транспортної пригоди 14 березня 2021 року поблизу села Таценки Обухівського району Київської області при керуванні автомобілем «Мерседес-Бенц».

     Згідно матеріалів справи у протоколі та у письмових поясненнях гр.Ч. визнав свою винуватість у вчиненні правопорушення.

     Постановою судді від 19 березня 2021 року гр. Ч. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КУпАП, накладено мінімальне адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 340 грн.

     19.03.2021 року копія постанови направлена на поштову адресу гр.Ч.   

     Вказана постанова ніким не оскаржувалась і набрала законної сили, добровільно гр. Ч. виконана не була, тому 16 червня 2021 року постанову було направлено для примусового виконання до органів державної виконавчої служби.

     Відомості про подальші дії щодо виконання судового рішення у матеріалах судової справи відсутні.

     Наявними у матеріалах справи письмовими доказами підтверджується очевидна недостовірність оприлюдненої гр.Ч. інформації.

     Так, постанова судді щодо накладення на гр.Ч. штрафу винесена 19 березня 2021 року, тобто до початку впровадження воєнного стану, а не 09.08.2022 року, як на цьому наголошував неодноразово автор відео.

     Станом на час винесення судового рішення гр.Ч. був фізично особою – підприємцем, а не перебував на військовій службі.

     Будь-яких рішень щодо накладення арешту на майно гр.Ч. суддями Обухівського районного суду Київської області не виносилось взагалі. Так, будь-яких постанов відносно гр.Ч. саме 09.08.2022 року не виносилось, оскільки провадження у справі було завершене ще у березні 2021 року. Наскільки зрозуміло із одного з відеороликів 09.08.2022 року було винесено постанову державного виконавця щодо арешту майна в межах примусового виконання постанови про накладення штрафу. Слід наголосити, що державний виконавець не є суддею чи працівником суду, а є посадовою особою іншого державного органу, який жодним чином не знаходиться у підпорядкуванні суду – Державної виконавчої служби.   

     Доводи про, начебто, необізнаність гр.Ч. щодо обставин притягнення його до адміністративної відповідальності спростовуються його власноручними підписами у матеріалах справи.

     З приводу закликів до невиконання чинного судового рішення, слід звернути увагу, що статтею 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

     З приводу погроз застосування насильства щодо судді наразі вирішується питання про притягнення гр.Ч. до кримінальної відповідальності.

     Принагідно слід наголосити, що частиною 1 статті 377 Кримінального кодексу України встановлена кримінальна відповідальність за погрози або насильство щодо судді чи присяжного (до дванадцяти років позбавлення волі).

     З приводу окремих висловлювань автора відеороликів вважаємо доцільним нагадати громадськості про те, що декілька суддів та працівників апарату Обухівського районного суду Київської області як добровольці чи мобілізовані проходили або наразі проходять військову службу у Збройних Силах України після початку повномасштабної агресії.

     Враховуючи викладене, просимо громадськість зважено і об’єктивно відноситись до розповсюджуваної інформації щодо діяльності органів правосуддя окремими зацікавленими особами, вживати заходи щодо перевірки достовірності такої інформації та не підтримувати надумані звинувачення і неправомірні заклики щодо вчинення кримінально караних дій.

     Вважаємо, що використання почесного статусу військовослужбовця Збройних Сил України для досягнення корисливої мети уникнення від відповідальності за вчинення ще до початку несення військової служби протиправних дій, зловживання почуттями всього українського народу, який страждає від військової агресії рф, є аморальним.      

     Разом переможемо!

 

 

     Пресслужба Обухівського районного суду Київської області