flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок суду у резонансній справі

25 травня 2023, 13:22

Вироком Обухівського районного суду Київської області від 24 травня 2023 року засуджено двох експравоохоронців Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу ГУ Національної поліції в Київській області до покарання у виді позбавлення волі строком 11 (одинадцять) років.

Судом встановлено, що у засуджених виник спільний злочинний умисел на підшукування соціально незахищених, раніше судимих осіб, і в подальшому шляхом затримання та не визнання факту такого затримання, застосування під час затримання до потерпілих побоїв, мучення та інших насильницьких дій, схиляння їх до визнання скоєння кримінальних правопорушень.  Двоє поліціянтів систематично катували, застосували фізичну силу до потерпілих, тортури, ґвалтували, одягали протигаз, кайданки та стріляли з табельної зброї.

Тож, дії засуджених суд кваліфікував  за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 146-1 КК України як насильницьке зникнення, а саме затримання, вчинене працівником держави, з подальшою відмовою визнати факт такого затримання; за ч. 2 ст. 127 КК України, як катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення з метою примусити потерпілих вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від них визнання, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, повторно; за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 152 КК України, як пособництво у зґвалтуванні, тобто вчиненні дій сексуального характеру, пов’язаних з вагінальним, оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій, без добровільної згоди потерпілої особи.

Колишніх працівників поліції визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 146-1, ч. 2 ст. 127, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 152 КК України. Призначено покарання за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 146 КК України у вигляді 4 років позбавлення волі; за ч. 2 ст. 127 КК України у вигляді 8 років позбавлення волі: за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 152 КК України у вигляді 4 років позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України визначено остаточне покарання шляхом часткового складання призначених покарань у вигляді 11 років позбавлення волі.

Крім того, судом задоволено цивільний позов потерпілої до Держави в особі Національної поліції України на суму 1 296 000 грн.

Із повними текстами вироку та всіх судових рішень у вказаній справі можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Розгляд справи викликав широкий суспільний резонанс, незважаючи на закриті судові засідання, інформація про розгляд справи регулярно розповсюджувалась у соціальних мережах.

Разом з тим, суд зауважує, що матеріали стосовно трьох інших обвинувачених виділено в окремі кримінальні провадження у зв’язку із призовом останніх до лав Збройних Сил України, провадження стосовно двох із них зупинено з тих же підстав.

 

Пресслужба Обухівського районного суду Київської області