flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває розробка правил ефективного судочинства

30 березня 2023, 15:57

     Судді Обухівського районного суду Київської області взяли участь у тренінгу з розробки правил ефективного судочинства, який проводився 21-23 березня у м.Кракові (Польща) в рамках українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні».

     Протягом тренінгу міжнародні експерти та представники судів-учасників проєкту обговорювали питання розробки та запровадження правил ефективного судочинства в судах України. Нідерландські судді, експерти проєкту поділилися досвідом напрацювання та використання таких правил в Королівстві Нідерланди.

     Правила ефективного судочинства розробляються на підставі статей 1, 3, 55, 131-1, 131-2 Конституції України, статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статті 4 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст. 3 Закону України «Про прокуратуру», норм Цивільного процесуального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Рекомендацій CM/Rec (2010) № 12 Комітету Міністрів Ради Європи від 17 листопада 2010 року щодо суддів, виходять з принципу верховенства права та не суперечать чинному законодавству, відповідно до якого суд вирішує справи, запроваджуючи єдині стандарти вирішення процесуальних питань, які оформлюються ухвалами і зазвичай приймаються із застосуванням суддівського розсуду.

     Необхідними передумовами ефективного судочинства є добросовісне використання учасниками справи процесуальних прав (недопущення зловживання цими правами), добросовісне виконання встановлених законом обов’язків, дотримання всіма суб’єктами судового провадження етичних норм. Здійснюючи свою діяльність на професійній основі судді, адвокати та прокурори зобов’язані демонструвати і пропагувати високі стандарти процесуальної поведінки.

     Учасники робочої групи за наслідками обговорення дійшли спільного висновку про те, що прагнучи підвищити ефективність здійснення судочинства, скоротити строки розгляду справ та запровадити єдині підходи до вирішення спорів в дусі поваги до принципу верховенства права, з метою застосування європейських принципів організації роботи суду та недопущення зловживання правами, суддям, адвокатам та прокурорам доцільно розробити і  дотримуватись спільних правил реалізації процесуальних прав та обов’язків в тій частині, в якій вони прямо не врегульовані законом.

     Правила ефективного судочинства покликані напрацювати й уніфікувати певні критерії та алгоритми поведінки в суді, професійні стандарти, що можуть враховуватись при прийнятті суддями процесуальних рішень, відносяться до сфери судової дискреції, однак не є нормами права і не змінюють норм чинного процесуального законодавства.  

     Нагадаємо, що проєкт «Судова влада і суспільство в Україні» програми МАТRА «Судочинство та суспільство» уряду Королівства Нідерландів реалізується в Україні Центром міжнародно-правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC), має на меті зміцнити взаємини між судовою владою та суспільством через розбудову суддівського самоврядування та розвиток самоуправління в судовій системі, а також шляхом сприяння підвищенню професійного рівня суддів і працівників апаратів судів.

 

                                     Пресслужба Обухівського районного суду Київської області