flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок суду у резонансній справі

07 грудня 2022, 17:22

Вироком Обухівського районного суду Київської області від 06 грудня 2022 року засуджено двох іноземних громадян до покарання у виді позбавлення волі строком 8 (вісім) років з конфіскацією всього належного їм майна.

Судом встановлено, що влітку 2021 року засуджені незаконно позбавили волі людину з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалось заподіянням  потерпілому фізичних страждань та спричинило тяжкі наслідки. Злочин вчинено з метою заволодіння чужим майном у великих розмірах, поєднаним з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу. Разом з тим, один з засуджених носив, зберігав вогнепальну зброю без передбаченого законом дозволу.

Тож, одного із них засуджено за ч.3 ст.146 КК України (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини або Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітнього або з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки) до позбавлення волі на строк 6 (шість) років. За ч.4 ст.187 КК України (Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) до позбавлення волі на строк 8 (вісім) років з конфіскацією всього належного йому майна. За ч.1 ст.263 КК України (Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) до позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки.

Іншого ж іноземця засуджено за ч.3 ст.146 КК України (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини або Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітнього або з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу, вчинені організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки) до позбавлення волі на строк 6 (шість) років. За ч.4 ст.187 КК України (Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) до позбавлення волі на строк 8 (вісім) років з конфіскацією всього належного йому майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим засудженим остаточно призначено покарання у виді позбавлення волі строком 8 (вісім) років з конфіскацією всього належного їм майна.

Крім того, судом частково задоволено цивільний позов потерпілого на загальну суму 605606,56 грн.

Із повними текстами вироку та всіх судових рішень у вказаній справі можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Розгляд справи викликав широкий суспільний резонанс, в тому числі за кордоном, відповідно до ухвали суду здійснювались прямі трансляції судових засідань, інформація про розгляд справи регулярно розповсюджувалась у соціальних мережах, у судових засіданнях був присутній консул іноземної держави, громадянами якої є обвинувачені.

Слід зазначити, що під час оголошення вироку обвинуваченими було вчинено порушення порядку у судовому засіданні, пошкоджено загородження із скла для підсудних у залі судових засідань, тому за ознаками вчинення нового злочину розпочато нове кримінальне провадження, в межах якого судом будуть вчинені заходи щодо відшкодування шкоди, заподіяної майну судової установи. Слідчо-оперативною групою поліції проведено огляд місця події, розпочато першопочаткові слідчі дії.

Суд вкотре закликає учасників судових процесів добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов’язки, захищати свої права у передбачений законом спосіб, сприяти у забезпеченні повноти, всебічності та об’єктивності розгляду справи шляхом подання доказів, обгрунтування і доведення своєї правової позиції, оскарження судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, а також утримуватись від здійснення незаконного впливу на суддів, уникати втручання у здійснення правосуддя.

 

Пресслужба Обухівського районного суду Київської області