flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі за вбивство

20 вересня 2022, 15:32

Вироком колегії суддів Обухівського районного суду Київської області 36-річного чоловіка визнано винним у скоєнні умисного вбивства та розбійному нападі (п. 6 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 КК України) та призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі строком 15 (п’ятнадцять) років з конфіскацією всього належного йому майна.

Нагадаємо, в березні 2021 року, громадянин М. маючи прямий умисел, направлений на заволодіння чужим майном, здійснив напад на охоронника пункту прийому металобрухту, із застосуванням фізичного та психологічного впливу на нього. Продовжуючи свій злочинний умисел, застосовуючи фізичне та психологічне насилля до потерпілого, погрожуючи останньому фізичною розправою, змусив його винести кольоровий лом металу (мідь), загальною вагою 237 кг. 700 гр. Ринкова вартість викраденого кольорового лому метала (міді), станом на березень 2021 року становила 39101,65 грн. (тридцять дев’ять тисяч сто одну грн. 65 коп.). Діяння обвинуваченого у виді нанесення не менше 14 прикладань сили тупим твердим предметом по тілу та голові потерпілого, за експертизою кваліфікувались як ТЯЖКЕ тілесне ушкодження, які стали безпосередньо причиною смерті.

Так, застосовуючи норми закону, колегія суддів зазначила перш за все, що відповідно до ст.3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честі і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. З врахуванням положення основного закону, а також санкції статті обвинувачення, вчинений злочин за п.6 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство з корисливих мотивів), відноситься до найбільш суспільно небезпечних злочинів в Україні.

Обираючи вид та міру покарання, колегія суддів взяла до уваги дані особи винного, який раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, позитивно характеризувався свідками, працював, алкогольними напоями не зловживав, мав постійне місце проживання, сім’ю. Під час скоєння інкримінованих дій міг усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Призначаючи покарання, суд врахував ступінь суспільної небезпеки кримінального правопорушення, його особу та відношення до скоєного, обставини справи, що обтяжують покарання (тяжкі наслідки, завдані злочином, вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння). Обставин, що пом’якшують покарання, судом не встановлено.

Суд оцінив умисел обвинуваченого при вчиненні інкримінованих діянь як такий, що був спрямований на розбій, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень та вбивство потерпілого вчинене з корисливих мотивів.

 

 

Пресслужба Обухівського районного суду Київської області