flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада Європи запрошує юристів до безкоштовного навчання

08 травня 2020, 14:43

Інформуємо юристів про можливість скористатись нагодою підвищити рівень професійних знань, отримати навички правильного застосування положень Конвенції про захист прав та основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини в межах Програми HELP (навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій) Ради Європи.

На сьогоднішній день більшість людей обмежені в пересуванні і знаходяться на карантинному режимі самоізоляції через поширення нового виду коронавірусу і умов пандемії.

При цьому, ця ситуація може виявитися чудовою нагодою та можливістю для реєстрації на платформі HELP та проходження курсів у сфері прав людини, наприклад, за наступними темами:

-        Вступ до Конвенції (*)

-        Критерії прийнятності (*)

-        Боротьба з дискримінацією (*)

-        Внутрішнє переміщення (*)

-        Правосуддя дружнє до дітей (*)

-        Трудові права (*)

-        Заборона неналежного поводження (*)

-        Протидія насильству щодо жінок та домашньому насильству (*)

-        Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини (*)

-        Міжнародне співробітництво у кримінальних справах (*)

-        Спорт та права людини

А також з багатьох інших тем… Повний каталог курсів (англійською мовою) ви можете знайти за посиланням нижче :

https://rm.coe.int/council-of-europe-help-programme-catalogue-of-online-courses/16809e0eb8

Наведені вище курси, позначені зірочкою (*), доступні українською мовою, і багато з них містять додаткові матеріали національної адаптації та судову практику, відповідно до чинного законодавства України.  

На платформі HELP з’явилася нова функція – при успішному завершенні та самостійному проходженні курсу, слухачі можуть отримати підтвердження завершення курсу, роздрукувавши відповідний документ (Statement of Accomplishment). Якщо ви вже пройшли курс, але не отримали такий документ, ви можете зробити це прямо зараз. Документ підтвердження про проходження курсу доступний тільки англійською мовою.

Нижче ви знайдете посилання на Словник термінів – Глосарій до Європейської Конвенції з Прав Людини (версія 2017 р.). Глосарій сприяє використанню правильної термінології юридичними професіоналами держав-членів Ради Європи у своїй діяльності, а також допомагає краще розуміти значення рішень ЄСПЛ.

https://edoc.coe.int/en/european-convention-on-human-rights/7350-pdf-glossary-of-the-european-convention-on-human-rights-eiropas-cilvektiessibu-konvencijas-vardnica.html

При опрацюванні рішень Європейського суду з прав людини корисною буде інформаційно-правова система HUDOC, яка дозволяє знайомитися з практикою ЄСПЛ. Знайти її можна на офіційному сайті цього суду за посиланням http://hudoc.echr.coe.int/sites/rus. Система містить десятки тисяч постанов та рішень суду, викладення фактів, узагальнених висновків, повідомлень у справах, справ в стадії комунікації, публікацій та інших документів. Користування системою безкоштовне.

Програма Рада Європи з підвищення обізнаності представників правничих професій щодо захисту прав людини (HELP) створена для зміцнення і поглиблення професійних знань суддів, прокурорів та адвокатів. Сайт HELP https://www.coe.int/en/web/help/home - це платформа ресурсів для дистанційного навчання та самостійного вивчення положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У результаті опанування курсів програми HELP учасники та учасниці зможуть, зокрема:

  • розрізняти, розуміти негативні і позитивні зобов’язання держави, вміти віднести зобов’язання до певного виду;
  • знати вимоги «трискладового тесту» та вміти його застосовувати;
  • використовувати Конвенцію як джерело права (де знайти справи, на яких ресурсах, де прочитати оригінальні тексти), вміти правильно посилатися на практику ЄСПЛ;
  • інтерпретувати національне законодавство відповідно до Конвенції і практики ЄСПЛ;
  • правильно співставляти обставини справи, яка розглядається національним судом, та справ ЄСПЛ, на який планують посилатись юристи (чи підходять обставини справи) тощо.

З приводу отримання додаткової інформації щодо програми HELP Ради Європи можна звертатись до голови Обухівського районного суду Київської області Кравченка М.В., який з 2016 року є сертифікованим тренером цієї програми.

 

           Прес-служба Обухівського районного суду Київської області