flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок участі в судовому засіданні в режимі відеконференції

10 квітня 2020, 14:47

Державна судова адміністрація України затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

Відповідний наказ ДСА № 169 було прийнято 8 квітня 2020 року. З повним текстом наказу зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Відповідний Порядок прийнято на виконання Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Згідно із зазначеним Законом під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією.

Учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством. Інформація про проведення процесуальних дій в режимі відеоконференції розміщуватиметься на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо нестиме учасник справи, який подав відповідну заяву.

Визначено, що система відеоконференцзв'язку - комплекс технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon", що забезпечує проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв'язку.

Для участі у судовому засіданні в режимі відео-конференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись за допомогою ЄЦП в Системі (ЕаsyCon) на офіційному веб-порталі судової влади України (www.court.gov.ua) та перевірити у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання. 

Обов’язкові реквізити заяви:

  • назва суду;
  • № судової справи;
  • Дата, час судового засідання;
  • ПІБ;
  • Свій статус в судовій справі;
  • Emal, за яким зареєстрований в Системі ЕаsyCon;
  • Номер телефону для зв’язку.

Заява учасника в день її надходження до суду реєструється в автоматизованій системі документообігу суду та передається відповідному головуючому судді.

Головуючий суддя приймає рішення щодо можливості проведення засідання в режимі відеоконференції за наявності можливості. Про зазначене рішення обов’язково повідомляють учасника справи.

ВАЖЛИВО:

Ризики технічної неможливості участі в режимі відео конференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відеозапису. Секретар судового засідання здійснює фіксацію з моменту оголошення головуючим суддею про початок її проведення.

Для здійснення якісного запису всі учасники судового засідання повинні висловлюватися голосно і виразно.

Підтвердження особи учасника процесу здійснюється шляхом демонстрації суду під відеозапис оригіналу документу, що посвідчує особу на початку відеоконференції.

Відеозв’язок встановлюється судом лише із учасником процесу, ідентифікація якого здійснена за допомогою його власного електронного цифрового підпису та оглянутого судом оригіналу документу, що посвідчує особу. При цьому одночасна участь у судовому засіданні додатково інших осіб не передбачена.

При порушенні порядку в судовому засіданні, створенні штучних перешкод технічного характеру для фіксації судового засідання, головуючий суддя має право вирішити питання про припинення відеоконференції.

На процедуру проведення судового засідання в режимі відеоконференції розповсюджуються загальні норми чинного процесуального законодавства щодо порядку ведення судового засідання, в тому числі щодо процесуальних прав та обов’язків учасників процесу і присутніх.

Вказаний порядок стосується процедур розгляду цивільних та адміністративних справ і не підлягає застосуванню при розгляді кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення.

 

              Прес-служба Обухівського районного суду Київської області.