flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Положення про охорону праці Обухівського районного суду Київської області

11 травня 2017, 11:03

Додаток №1 до наказу №3/о-г

 

«ЗАТВЕРДЖЕНО»

Наказом голови

Обухівського районного суду Київської області

№3/о-г від 27.02.2017 року

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ
 ОБУХІВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

  1. Загальні положення

1.1. Згідно з Законом України "Про охорону праці" охорона праці створюється  для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у процесі праці.

1.2. Положення з охорони праці встановлює вимоги щодо безпеки діяльності працівників Обухівського районного суду Київської області та поширюється на всі кабінети та приміщення суду.

Положення встановлює порядок безпечного ведення робіт в приміщеннях, на території суду.

1.3. Відповідальна особа з охорони праці підпорядковується керівнику апарату суду.

1.4. Навчання та перевірка знань з питань охорони праці проводяться в установленому законодавством порядку  та періодично один раз на три роки.

1.5. Відповідальний працівник по охороні праці  в своїй діяльності керуються законодавством України, нормативно-правовими актами з охорони праці, та актами з охорони праці, що діють в межах підприємства.

1.6.Особа, призначена відповідальним за охорону праці, проводить з працівником, який приймається на роботу, вступний інструктаж з охорони праці, знайомить з правилами внутрішнього службового розпорядку, із заходами щодо забезпечення належного рівня пожежної безпеки, санітарними правилами влаштування і утримання приміщення.

  1. Основні завдання охорони праці

2.1. Організація проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних факторів, запобігання нещасним випадкам в суді, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози життю або здоров'ю працівників.

2.2.Контроль за дотриманням працівниками вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

2.3. Інформування та надання роз'яснень працівникам суду з питань охорони праці.

 

 

 

  1. Функції охорони праці

3.1.Розроблення  комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці, планів, програм поліпшення умов праці, запобігання виробничому травматизму, професійним захворюванням, надання організаційно-методичної допомоги у виконанні запланованих заходів.

3.2.Підготовка проектів наказів з питань охорони праці.

3.3.Проведення перевірок дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

3.4.Проведення з працівниками вступного інструктажу з охорони праці.

3.5.Забезпечення належного оформлення і зберігання документації з питань охорони праці, а також своєчасної передачі її до архіву для тривалого зберігання згідно з установленим порядком.

3.6. Інформування працівників про основні вимоги законів, інших нормативно-правових актів та актів з охорони праці, що діють в межах суду.

3.7. Організація:

підготовки інформаційних стендів, кутків з охорони праці тощо;

нарад, семінарів тощо з питань охорони праці;

пропаганди з питань охорони праці з використанням інформаційних засобів.

3.8. Участь у:

розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві відповідно до Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року N 1112;

розробленні положень, інструкцій,  актів з охорони (безпеки) праці, що діють у межах суду;

3.9. Контроль за:

виконанням заходів, передбачених програмами, планами щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища  та заходами, спрямованими на усунення причин нещасних випадків та професійних захворювань;

станом запобіжних і захисних пристроїв, вентиляційних систем;

своєчасним проведенням навчання з питань охорони праці, всіх видів інструктажу з охорони праці;

санітарно-гігієнічними і санітарно-побутовими умовами працівників згідно з нормативно-правовими актами;

виконанням приписів посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці та поданням страхового експерта з охорони праці;

проведенням щорічних обов'язкових медичних оглядів працівників суду (за умови належного фінансування).

 

  1. Вимоги безпеки праці перед початком роботи

4.1.Оглянути своє робоче місце, територію та кабінети з метою усунення виявлених небезпечних для життя та здоров'я факторів.

4.2.У разі виявлення порушень або несправностей, вжити заходів щодо їх усунення, а за потреби - повідомити керівника апарату.

 

  1. Вимоги безпеки під час роботи

5.1.Виконувати роботу згідно із своїми функціональними обов'язками.

5.2.Не залишати без нагляду своє робоче місце, коли обладнання підключено до електромережі (комп'ютер, електроприлади тощо).

5.3. Запобігати проникненню в кабінет сторонніх осіб.

 

  1. Вимоги безпеки після закінчення роботи

6.1. Перевіряти своє робоче місце.

6.2. Відключати від електромережі електрообладнання.

6.3. Закривати вікна.

6.4. Перевіряти справність телефонного зв'язку, наявність усіх ключів від закладу для охорони; чи зачинені на ключ усі кабінети, кімнати, наявність засобів пожежогасіння.

6.5. Про виявлені недоліків повідомляти охорону та відповідального за охорону праці.

 

  1. Вимоги безпеки в аварійних та небезпечних ситуаціях

7.1. При виявлені небезпечної ситуації (пожежа, землетрус, радіаційна безпека, неполадки в електрогосподарстві тощо) для вашого життя та життя співробітників заспокойтесь і заспокойте оточуючих. Оцініть важкість аварійної ситуації.

7.2. Не усувайте самі несправностей електромережі та електрообладнання, а вимкніть загальне електропостачання.

7.3. При виявленні пожежі керівник апарату (відповідальна особа з охорони праці) зобов'язаний негайно викликати пожежну частину.

7.4. Вжити заходів згідно з планом евакуації на випадок пожежі виробничих та природних явищ та вивести працівників та інших осіб у безпечне місце.

7.5. При появі сторонньої особи, яка застосовує протиправні дії щодо вашої безпеки життєдіяльності або оточуючих, викличте поліцію.

7.6. У випадку травмування працівників під час робочого дня звернутися до медичного працівника, викликати швидку допомогу або за потреби надати першу долікарську допомогу, письмово повідомити керівника апарату.