flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обухівський районний суд Київської області інформує про розгляд цивільної справи

23 травня 2019, 17:56

Обухівський районний суд Київської області інформує про розгляд цивільної справи за позовом Письменського С.В. про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу, визнання набутого майна спільним сумісним майном, визнання права власності та стягнення коштів 

Щодо викладеної на різних інтернет-ресурсах, зокрема в соціальній мережі Фейсбук, інформації щодо, начебто, неправомірних процесуальних та інших дій суддею Тиханським О.Б., Обухівський районний суд Київської області повідомляє наступне.

Оприлюднені від імені Sergii Pysmmenskyi відомості про обставини розгляду вказаної цивільної справи є необ’єктивними, однобічними, частково недостовірними, виражені в образливій формі і переважно стосуються розгляду даної справи в Васильківському міськрайонному суді Київської області.

Звертаємо увагу, що вказана справа була отримана Обухівським районним судом Київської області за підсудністю 05.02.2018 року з Васильківського міськрайонного суду Київської області в зв’язку з самовідводом  суддів.

На даний час, жодного рішення по суті справи судом не приймалось, докази не досліджувались, проводиться лише підготовче засідання.

Sergii Pysmmenskyi зазначає, що суддя незаконно розглядає дану справу, оскільки зобов’язаний передати її на розгляд до іншого суду.

Відповідно до норм чинного процесуального законодавства та Положення про автоматизовану систему документообігу суду, цивільні справи на розгляд конкретному судді передаються відповідно до автоматичного розподілу.

Крім того, відводи, самовідводи судді від участі у справі, а також передача справи за підсудністю з одного суду до іншого, вчиняється виключно на підставі норм цивільного процесуального законодавства України.

Тобто, визначення який суддя розглядає конкретну справу, а також відводи, самовідводи судді від участі у справі, передача справи за підсудністю з одного суду до іншого, не залежить від бажання судді, чи учасників справи розглядати справу чи ні, її складності або поведінки сторін.

Самоусунення судді від участі у справі, а також розгляд суддею справи, яку він не має права розглядати згідно норм процесуального законодавства є підставою для притягнення судді до дисциплінарної та кримінальної відповідальності.

У вказаній справі, суддею було прийнято судове рішення про відмову від передачі справи до іншого суду в зв’язку з відсутністю підстав визначених процесуальним законодавством. Також у даній справі іншим суддею Обухівського районного суду Київської області було відмовлено у відводі головуючого судді Тиханського О.Б. від участі у розгляді справи в зв’язку з безпідставністю заявленого відводу.  

Так, Sergii Pysmmenskyi у своїх дописах та коментарях до них, оприлюднює відеофайли та скріншоти сторінок де фізичні особи коментують дії суддів Васильківського міськрайонного суду Київської області та інших осіб по даній та іншим цивільним справам, саме при розгляді справ у місті Василькові.  Вочевидь, що такі дії містять ознаки маніпуляції, оскільки не вказують на протиправні дії судді Тиханського О.Б., а направлені на дискредитацію особи, яка не має жодного відношення до зазначених обставин та тиск на суддів з метою вирішення справи на користь конкретної сторони.

Також, Sergii Pysmmenskyi вказує на вчинення  корупційних дії суддею Тиханським О.Б., проте жодних доказів, або хоча би правдивих свідчень по даних обставинах також не наводить, проте зазначає, що це його оціночні судження, тобто такі, які не підтвердженні доказами.

Крім того, самі заяви Sergii Pysmmenskyi викладені без будь-яких фактів та містять образливі висловлювання, які аж ніяк не підвереджують вказані оціночні судження, а лише направлені на психологічний тиск та приниження честі, гідності та ділової репутації і можуть розцінюватись як тиск на суд з метою прийняття рішень, які вимагає одна із сторін, за що передбачена кримінальна та цивільна відповідальність.

Незалежний та об’єктивний суд є одним із чинників успішної держави та захистом учасників справи від свавільного втручання у їх права,  порушення даних принципів є неприпустимим.

Доводимо до відома громадськості, що за жодних із зазначених у статтях Sergii Pysmmenskyi в мережі Інтернет «оціночних суджень», відносно судді та працівників Обухівського районного суду Київської області  будь-якими органами не притягувались до дисциплінарної або кримінальної відповідальності, відносно них не відкрито дисциплінарних проваджень, підозра або обвинувачення у кримінальних провадженнях не висувались.

Додатково слід звернути увагу, що ні Sergii Pysmmenskyi, ні Інтернет-видання, на яких розміщалась дана інформація не звертались до прес-служби суду, щодо отримання коментарів або перевірки достовірності розповсюдженої ними негативної інформації про діяльність судді та Обухівський районний суд Київської області в цілому, не було надано передбачене законом право на відповідь, а розміщення та поширення інформації у формі образ відносно будь-якої особи  є порушенням законодавства України.

Враховуючи наявність подібних випадків розміщення інформації, яка не відповідає дійсності та висловлена частково в образливій формі, Обухівський районний суд Київської області закликає громадян, журналістів та засоби масової інформації дотримуватись вимог чинного законодавства, Етичного кодексу українського журналіста, ретельно перевіряти надану заінтересованими у наслідках вирішення певних судових справ особами інформацію та оцінювати її об’єктивно.

При цьому, прес-служба суду вкотре висловлює готовність надавати журналістам та іншим зацікавленим особам об’єктивну і повну інформацію про діяльність суду.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства й держави, вона потрібна насамперед для суспільства і його нормального розвитку, а не лише суддям.

Народна мудрість говорить: «Той, хто не має аргументів у спорі, переходить на особистості».

Наголошуємо, що розгляд судових справ здійснюється на засадах гласності, змагальності сторін та диспозитивності судочинства, майже всі судові засідання є відкритими і фіксуються за допомогою звукозаписувальних технічних засобів, чинним законодавством передбачено можливість перегляду прийнятих судом першої інстанції рішень судами двох вищих інстанцій. Встановлений процесуальними кодексами порядок розгляду судових справ забезпечує нехарактерний для інших гілок державної влади рівень прозорості і відкритості прийняття рішень судом. 

Також повідомляємо, що наступне підготовче засідання по цивільній справі за позовом Письменського Сергія Володимировича до Рогинської Олени Павлівни, Литовченко Людмили Олександрівни про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та дружини без реєстрації шлюбу, визнання набутого майна спільним сумісним майном, визнання права власності та стягнення коштів призначено за погодженням із сторонами на 18 липня 2019 року о 11-30 год.

Слід звернути увагу, що справа стосується сімейних та майнових інтересів конкретних осіб і не співвідноситься із захистом інтересів суспільства загалом.

Із повними текстами всіх судових рішень у вказаних вище справах, які своєчасно оприлюднені у встановленому законом порядку, можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

 

         Пресс-служба Обухівського районного суду Київської області