flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обухівський суд інформує про розгляд позовів до ПАТ «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди

25 липня 2018, 18:54

     Щодо оприлюдненої на різних інтернет-ресурсах інформації щодо, начебто, неправомірних процесуальних дій окремих суддів Обухівський районний суд Київської області повідомляє наступне.

     Оприлюднені від імені Олексія Якименка відомості про обставини розгляду цивільних справ за позовами більше п’ятисот громадян до ПАТ «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди на загальну суму майже п’ятсот мільйонів гривень є необ’єктивною, однобічною, частково недостовірною, і переважно відтворює вже відомі суду тексти звернень представників позивачів у цих же справах, на які судом вже надавалась інформація під назвою «Обухівський суд закликає учасників процесу утримуватись від незаконного втручання у діяльність суддів» на офіційному сайті та фейсбук-сторінці суду, з якими можна ознайомитись за посиланнями https://ob.ko.court.gov.ua/sud1018/pres-centr/new/405840/,

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=162208767865618&id=100022294860817.

     Посилання відносно перешкоджання доступу громадян до суду є необґрунтованими, оскільки суддями Обухівського районного суду Київської області у вказаних справах приймались процесуальні рішення, які враховували норми права та наявні у справах документи. З матеріалами справи всі учасники їх розгляду можуть безперешкодно ознайомитись у приміщенні суду відповідно до режиму роботи суду.

     Щодо тривалості розгляду справ слід відмітити, що як вбачається із матеріалів цивільних справ та даних автоматизованої системи документообігу суду абсолютна більшість випадків оголошення перерв у судовому засіданні з розгляду цивільних справ за позовами громадян до ПАТ «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди викликана процесуальною поведінкою представників позивачів та обумовлена необхідністю створення умов для задоволення їх численних клопотань і заяв про відвід суддів, витребування доказів, виклик всіх позивачів як свідків, виклик значної кількості інших свідків тощо.

     Також слід звернути увагу, що протягом 2015-2018 років кількість суддів, що відправляють правосуддя в суді зменшилась до 4-х із 10-ти передбачених штатним розписом, а кількість судових справ значно збільшилась як в абсолютному значенні загалом по суду, так і особливо по кожному повноважному судді. Додаткове навантаження спричиняє необхідність колегіального розгляду кримінальних проваджень, де підсудність була змінена через недостатність у інших судах області суддів для формування колегій. 

     При цьому суддями Обухівського районного суду Київської області регулярно проводяться судові засідання, в тому числі у вказаній вище цивільних справах їх було проведено багато десятків.

     Одна із справ за позовом громадян до ПАТ «Центренерго» про відшкодування моральної шкоди № 372/569/17 була завершена розглядом 05 травня 2018 року, із повним текстом рішення можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73799492.

     Стосовно звернень представників позивачів у вказаних справах до різних дисциплінарних та правоохоронних органів щодо притягнення до різних видів відповідальності судді Обухівського районного суду Київської області неодноразово закликали публічно у засобах масової інформації, усно у судових засіданнях та письмово у листуванні добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов’язки, захищати свої права у передбачений законом спосіб, завчасно і належно готуватись до участі в процесі, приймати участь у відкритих судових засіданнях, сприяти у забезпеченні повноти, всебічності та об’єктивності розгляду справи шляхом подання доказів, обґрунтування і доведення своєї правової позиції, оскарження судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, а також утримуватись від здійснення незаконного впливу на суддів, уникати втручання у здійснення правосуддя.

     На жаль, стосовно розгляду вказаних справ такі прояви продовжують мати місце, що вбачається із чергової спроби публічної дискредитації суддів, яку, безперечно, судді вважають лише проявом протиправного тиску з метою винесення «потрібних» судових рішень у конкретних справах.

     Доводимо до відома громадськості, що жоден із зазначених у статті в інтернет-виданні суддів Обухівського районного суду Київської області за наслідками численних перевірок будь-якими органами не притягувався до дисциплінарної або кримінальної відповідальності, відносно них не відкрито дисциплінарних проваджень, підозра або обвинувачення у кримінальних провадженнях не висувались.

     Поряд із тим, за зверненнями двох суддів Обухівського районного суду Київської області до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора України щодо втручання у здійснення правосуддя, допущенного саме представниками позивачів у вказаних вище справах, внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і станом на цей час триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками статті 376 Кримінального кодексу.

     Додатково слід звернути увагу, що ні Олексій Якименко, ні засіб масової інформації, від імені якого було вперше оприлюднено статтю під назвою «Обухівські судді 1,5 роки не допускали громадян до правосуддя» не звертались до прес-служби суду щодо отримання коментарів або перевірки достовірності розповсюдженої ними негативної інформації про діяльність суддів та Обухівського районного суду Київської області загалом, не було надано передбачене законом право на відповідь, чим порушено норми чинного законодавства і правила журналістської етики.

     Відповідно до пункту 6 Етичного кодексу українського журналіста повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є обов’язком журналіста. Ця повага до права громадськості зобов’язує журналіста ретельно перевіряти інформацію, яку він має намір поширити, аби уникнути введення аудиторії в оману. 

     Відповідно до пункту 12 Етичного кодексу українського журналіста останній зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності. Цей обов’язок означає, що журналіст та ЗМІ повинні у максимально короткі терміни, які тільки можливі відповідно до виробничого процесу, поширити спростування або в інший спосіб проінформувати аудиторію про раніше поширену інформацію, що не відповідає дійсності. 

     На думку Комісії з журналістської етики, журналісти і ЗМІ, які поширили недостовірну інформацію, навіть з посиланням на інше першоджерело такої інформації, мають обов’язок самостійно спростувати або в інший спосіб виправити недостовірну інформацію, що була ними поширена.  

     Враховуючи збільшення подібних випадків у останній час, Обухівський районний суд Київської області закликає журналістів та засоби масової інформації дотримуватись вимог чинного законодавства, Етичного кодексу українського журналіста ретельно перевіряти надану заінтересованими у наслідках вирішення певних судових справ особами інформацію перед її оприлюдненням.

     При цьому прес-служба суду вкотре висловлює готовність надавати журналістам об’єктивну і повну інформацію про діяльність суду.

     Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства й держави, вона потрібна насамперед для суспільства і його нормального розвитку, а не лише суддям.

     Народна мудрість говорить: «Той, хто не має аргументів у спорі, переходить на особистості».

     Наголошуємо, що розгляд судових справ здійснюється на засадах гласності, змагальності сторін та диспозитивності судочинства, майже всі судові засідання є відкритими і фіксуються за допомогою звукозаписувальних технічних засобів, чинним законодавством передбачено можливість перегляду прийнятих судом першої інстанції рішень судами двох вищих інстанцій. Встановлений процесуальними кодексами порядок розгляду судових справ забезпечує нехарактерний для інших гілок державної влади рівень прозорості і відкритості прийняття рішень судом. 

     Із повними текстами всіх судових рішень у вказаних вище справах, які своєчасно оприлюднені у встановленому законом порядку, можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

        Прес служба Обухівського районного суду Київської області