flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо зміни запобіжних заходів підозрюваним у скоєнні крадіжки

15 березня 2018, 12:06

В зв’язку із розповсюдженням у мережі Інтернет неповної та частково недостовірної інформації щодо зникнення підозрюваних у скоєнні крадіжки з під домашнього арешту Обухівський районний суд Київської області повідомляє наступне.

10 лютого 2018 року ухвалами слідчого судді Обухівського районного суду Київської області було обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою відносно трьох громадян Грузії, які підозрювались у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.185 КК України, а саме у скоєнні 08 лютого 2018 року крадіжки в особливо великих розмірах із проникненням у житло на житловому масиві «Стожари» у м. Обухів Київської області. В силу приписів ст.183 КПК України також було визначено альтернативний запобіжний захід у виді застави у розмірі від 264 300 грн. до 440 500 грн. Судом апеляційної інстанції вказані ухвали не скасовані.

07 березня 2018 року ухвалами слідчого судді Обухівського районного суду Київської області було задоволено клопотання слідчого, продовжено строки тримання під вартою двом із трьох вказаних вище осіб строком до 16 березня 2018 року. Відносно третьої особи клопотання слідчого не надходило. В апеляційному порядку ніким вказані судові рішення не оскаржувались.

13 березня 2018 року до суду надійшло два клопотання слідчого про продовження строків тримання під вартою двом вказаним громадянам Грузії, в яких містилась інформація про те, що слідчим перекваліфіковано інкримінований їм злочин із ч.5 на ч.3 ст.185 КК України, тобто із злочину особливої тяжкості на менш тяжкий. В судовому засіданні захисниками було заявлено клопотання про зміну запобіжного заходу, яке вони обґрунтовували, зокрема, зменшенням тяжкості злочину, у вчиненні якого підозрюються особи, наявністю сім’ї та постійного місця проживання у Київській області, наявністю дитини на утриманні, відсутністю судимості, наявністю місця роботи тощо. Відомості про перебування вказаних підозрюваних під слідством за вчинення аналогічного злочину у м.Києві у справах відсутні.

За наслідками судового розгляду клопотань, оцінивши всі подані сторонами докази та доводи, ступінь доведеності обставин, які є суттєвими для вирішення питань щодо продовження дії виключного, найтяжчого запобіжного заходу, зважаючи на недоведеність слідчим та прокурором наявності обставин, передбачених п.3 ч.1 ст.194  КПК України, 07 березня 2018 року ухвалами слідчого судді Обухівського районного суду Київської області  було частково задоволено клопотання слідчого, змінено двом підозрюваним запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт за місцем проживання в м.Бориспіль Київської області строком до 11 травня 2018 року. Крім того, ухвалами слідчого судді на підозрюваних покладено наступні обов’язки: прибувати за першою вимогою до т.в.о. начальника СВ Обухівського відділу поліції ГУ НП в Київській області прокурора та суду; заборонити цілодобово залишати місце постійного проживання за адресами вказаними в ухвалі суду. Також в ухвалах зазначено, що згідно ч.5 ст. 181 КПК України працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під цілодобовим домашнім арештом, мають право з’являтись до житла цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов’язаних із виконанням покладених на неї зобов’язань, використовувати  електронні засоби контролю. Ухвали були передані до Бориспільського ВП ГУ НП України в Київській області для негайного виконання і постановки на облік підозрюваних.

Вирішуючи питання про продовження строків запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно вказаних підозрюваних слідчий суддя враховував вимоги п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув'язнення, тобто жоден із більш мяких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбачених ст. 177 КПК України.

Станом на цей час відомості про апеляційне оскарження вказаних судових рішень будь-ким із учасників розгляду відсутні.

Звертаємо увагу, що відповідно до п.1 ч.3 ст.202 КПК України у разі застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваний, обвинувачений, який був затриманий негайно доставляється до місця проживання і звільняється з-під варти, якщо згідно з умовами обраного запобіжного заходу йому заборонено залишати житло цілодобово.

Таким чином, встановлена законом процедура звільнення особи з під варти передбачає необхідність доставки особи до місця проживання під конвоєм і звільняється з-під варти лише у помешканні, де їй слід відбувати домашній арешт. Тобто відповідальність за дотримання такого порядку доставляння підозрюваного до місця відбуття запобіжного заходу покладається на працівників поліції.  

Станом на цей час відомості про невиконання ухвал слідчого судді щодо порядку відбування домашнього арешту від уповноважених органів поліції до суду не надходили, клопотань про зміну запобіжного заходу у зв’язку із невиконанням підозрюваними умов обраного запобіжного заходу на більш суворий також до суду не подавалось.

Із повними текстами вказаних вище судових рішень, які своєчасно оприлюднені у встановленому законом порядку, можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

 

 

  Прес служба Обухівського районного суду Київської області