flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Обухівського суду Степанову О.С. звільнено

08 лютого 2018, 17:26

 

07 лютого 2018 року суддю Обухівського районного суду Київської області Степанову Оксану Сергіївну було відраховано із штату суду в зв’язку із звільненням з посади через грубе нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді, яке полягало у наступному.

В межах розгляду дисциплінарної справи Вищою радою правосуддя було встановлено, що Указом Президента України від 13 листопада 2008 року № 1037/2008 Степанова Оксана Сергіївна призначена на посаду судді Печерського районного суду міста Києва строком на п’ять років. Указом Президента України від 11 січня 2012 року № 7/2012 переведена на посаду судді Обухівського районного суду Київської області. Постановою Верховної Ради України від 5 вересня 2013 року № 446-VII обрана на посаду судді безстроково.

За рішенням Вищої ради юстиції від 7 лютого 2012 року Степанова О.С. призначена на посаду голови Обухівського районного суду Київської області.

У зверненні колективу вказаного суду від 3 квітня 2014 року, адресованому Вищій раді юстиції, Раді суддів загальних судів, Раді суддів України, Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя, ДСА України та її територіальному управлінню, зазначено, що призначення Степанової О.С. на посаду голови суду рішенням Вищої ради юстиції від 7 лютого 2012 року відбувалося всупереч одноголосному рішенню зборів суддів, без погодження з колективом суду.

Зважаючи на неналежне виконання Степановою О.С. адміністративних обов’язків, порушення законодавства на посаді голови суду, 27 липня 2012 року дві третини суддів звернулись до зазначених адресатів із проханням звільнити Степанову О.С. з посади голови суду. Аналогічні звернення від 17 серпня і 26 жовтня 2012 року, 9 січня 2013 року, які долучено до матеріалів дисциплінарної справи, направлялись суддями неодноразово у різні державні органи та установи.

25 березня 2014 року зборами суддів Обухівського районного суду Київської області у присутності всіх працівників апарату суду було прийнято рішення висловити недовіру голові суду Степановій О.С.

З 26 березня 2015 року Степанова О.С. перебувала у відпустці для догляду за дитиною.

11 квітня 2014 року Степанова О.С. звільнена з адміністративної посади голови суду на підставі частини другої статті 20 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

В межах розгляду дисциплінарної справи було встановлено, що суддею Обухівського районного суду Київської області Степановою О.С. винесено постанову від 10 січня 2014 року у справі № 372/41/14-п (провадження № 3-35/14), якою мешканця села Халеп’я Обухіського району визнано винним у вчиненні адімністартивного правопорушення, передбаченого ст. 1222 КпАП України, яке полягало в тому, що він 29 грудня 2013 року о 12:30 на 20-му кілометрі автомобільної дороги Київ-Овруч, керуючи автомобілем не виконав вимогу про зупинку, подану інспектором ДАІ за допомогою жезла та свистка, чим порушив вимоги пункту 2.4 Правил дорожнього руху України. При цьому вказана особа у судовому засіданні свою вину не визнав, пояснивши, що 29 грудня 2013 року він був на Майдані Незалежності в місті Києві і близько 13:00 з Європейської площі колона автомобілів, в тому числі і його, дійсно виїхала в напрямку села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. На виїзді з міста Києва на Контрольно-пропускному пункті його автомобіль було зупинено інспектором ДАІ, але не о 12:30, а близько 13:45. Він зупинився та надав документи для огляду, після чого, оскільки у працівників ДАІ не виникло претензій щодо порушення ним ПДР, продовжив рух у напрямку с. Нові Петрівці. Під час подальшого руху працівниками ДАІ жодних вимог про зупинку автомобіля йому не подавалося. Доїхавши до с. Нові Петрівці «Межигір’я», він приблизно годину побув у цьому населеному пункті, після чого повернувся додому. Через декілька днів до нього прийшов працівник ВДАІ Обухівського РВГУ МВС України та вручив йому копію протоколу про адміністративне правопорушення. За наслідками розгляду справи постановою судді Степанової О.С. застосовано адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами  на 6 (шість) місяців.

Ухвалою апеляційного суду Київської області від 17 березня  2014 року постанову судді Обухівського районного суду Київської області  Степанової О.С. від 10 січня 2014 року скасовано на підставі статті 4 Закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність деяких законів України» від 21 лютого 2014 року, особу, яка була учасником акції масового протесту, звільнено від адміністративної відповідальності, провадження за справою закрито.

У зв’язку з відсутністю матеріалів адміністративної справи №  374/41/14-п в Обухівському районному суді відповідно до наказу голови суду від 22 квітня 2014 року призначено службову перевірку для встановлення місцезнаходження цієї справи. За результатами перевірки 30 липня 2014 року Генеральному прокурору України направлено відповідне повідомлення про злочин. На запит члена Вищої ради юстиції Генеральна прокуратура України повідомила, що, незважаючи на комплекс слідчих та процесуальних дій, які проводяться слідчими ГПУ, встановити місцеперебування матеріалів адміністративної справи №  374/41/14-п виявилося неможливим.

На підставі встановлених обставин та аналізу матеріалів дисциплінарної справи Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддею Степановою О.С. під час розгляду зазначеної справи не дотримано вимог щодо всебічного, повного і об’єктивного з’ясування обставин справи та вирішення їх відповідно до закону, що викликає сумнів у її об’єктивності та неупередженості.

Друга Дисциплінарна палата також дослідила матеріали, що характеризують суддю Степанову О.С., а саме численні звернення колективу Обухівського районного суду Київської області до державних органів та установ щодо діяльності Степанової О.С. під час здійснення нею правосуддя, адміністративних повноважень на посаді голови суду, та  вважає, що така поведінка судді суттєво знижує ступінь довіри суспільства до судової системи та викликає сумнів у компетентності та професіоналізмі суддів.

З урахуванням викладеного Друга Дисциплінарна палата вважала, що допущені суддею Степановою О.С. порушення законодавства свідчать про наявність в її діях ознак грубого нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді та є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у виді подання про звільнення з посади.

Застосування такого виду стягнення є виправданим з огляду на особу судді, якій зборами суддів  Обухівського районного суду Київської області від 25 березня 2014 року висловлено недовіру, при цьому будь-яких позитивних даних, що характеризують суддю, під час дисциплінарного провадження не отримано. Крім того, неналежне виконання суддею Степановою О.С. покладених на неї професійних обов’язків під час подій, які безпосередньо стосувались  гострого соціального конфлікту в Україні в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, негативно вплинуло на ступінь довіри суспільства до судової влади в цілому.

Відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України, статті 115 Закону України  від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» підставою для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 23 жовтня 2017 року № 3378/2дп/15-17, яке залишено без змін рішенням Вищої ради правосуддя від 21 грудня 2017 року № 4232/0/15-17, суддю Обухівського районного суду Київської області Степанову О.С. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення її з посади.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 25 січня 2018 року №172/0/15-18 було вирішено звільнити Степанову Оксану Сергіївну з посади судді Обухівського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

07 лютого 2018 року наказом голови Обухівського районного суду Київської області № 8/к-г суддю Обухівського районного суду Київської області Степанову Оксану Сергіївну відраховано зі штату цього ж суду з 07 лютого 2018 року, у зв’язку із звільненням з посади судді, відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України, на підставі рішення Вищої ради правосуддя від 25 січня 2018 року №172/0/15-18.