flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збори суддів Обухівського суду вимагають виконання законодавства щодо забезпечення охорони приміщення суду

19 грудня 2017, 16:21

08 грудня 2017 року відбулись збори суддів Обухівського районного суду Київської області, які прийняли рішення наступного змісту:

«Судді Обухівського районного суду Київської області з огляду на останні події, що відбуваються в судах по всій території України, зокрема 30 листопада 2017 року у Нікопольському міськрайонному суду Дніпропетровської області (два вибухи в залі судових засідань, загибель та поранення людей), 23-24 жовтня 2017 року у Святошинському районному суді м.Києва (погром приміщення і блокування роботи суду), прийняли рішення про звернення до усіх уповноважених органів державної влади з питань неналежної організації охорони приміщення Обухівського районного суду Київської області.

Відповідно до пункту 19 частини першої статті 23 Закону України «Про Національну поліцію», пунктів 4 частини першої статті 2 Закону України «Про Національну гвардію України» та постанови КМУ від 01.12.2017 №902, виконання функцій з охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз, здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України на безоплатній основі без укладення договорів, приміщення саме Обухівського районного суду Київської області передано під охорону підрозділам Національної поліції.

Звертаємо увагу, що починаючи з листопада 2015 року і до цього часу приміщення Обухівського районного суду не охороняється, що призводить та в подальшому може призвести до порушень громадського порядку в суді, тиску та погроз суддям при здійсненні правосуддя і працівникам апарату суду під час виконання ними своїх професійних обов’язків, а враховуючи останні події існує реальна загроза життю працівникам суду, суддям, учасникам процесу та відвідувачам.

Таким чином, зазначені обставини порушують принцип незалежності суддів при здійсненні правосуддя.

На неодноразові звернення Обухівського районного суду до відповідних державних органів, щодо відповідного забезпечення охорони приміщення Обухівського районного суду Київської області, належного реагування не відбулось, крім того, було повідомлено про неможливість забезпечити охорону навіть в робочий час суду.

Також звертаємо увагу, що при вході в Обухівському районному суді Київської області в 2010 році була встановлена рамка металодетектора, яка тривалий час не використовується через відсутність відповідальної особи на посту охорони, тому відсутня будь-яка можливість обмеження пронести в суд зброю, вибухівку, наркотичні засоби, що створює реальну загрозу життю працівникам суду, суддям, учасникам процесу та відвідувачам.

Як зазначено в рішенні Ради суддів України від 08 квітня 2016 року № 24, Висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо стандартів незалежності судової влади та незмінюваності суддів зазначено, що незалежність суддів є передумовою верховенства права та основоположною гарантією справедливого суду.

На суддів покладається відповідальність за прийняття остаточного рішення стосовно життя людини, свобод, прав, обов’язків та власності громадян. Незалежність суддів є прерогативою чи привілеєм не для захисту власних інтересів, а в інтересах верховенства права та тих, хто шукає й очікує правосуддя. Ця незалежність повинна існувати як щодо суспільства в цілому, так і щодо сторін будь-якої судової справи, стосовно якої судді повинні винести рішення.

Рекомендація СМ/Яес (2010) 12 Комітету Міністрів державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов'язки від 17.11.2010, зазначає, що потрібно вжити всіх необхідних заходів для забезпечення поваги, захисту і сприяння незалежності та неупередженості суддів (пункт 13). Виконавча і законодавча гілки влади зобов’язані надавати весь необхідний і достатній захист у випадках, коли функціонування судів перебуває під загрозою фізичного нападу або залякування, спрямованих на представників судової влади (пункт 52) Висновку №18           (2015) Консультативної ради європейських суддів про місце судової влади та її відносин з іншими гілками влади в сучасних демократіях. У пункті 11 цього Висновку зазначено: «...Судова влада покладається на інші гілки влади щодо забезпечення її ресурсами та засобами...».

Вважаємо, що на даний час вказані принципи не можуть бути дотриманні в зв’язку з відсутності належної охорони в приміщеннях суду та неналежного реагування державних органів на втручання в судову діяльність.  

На підставі вищевикладеного, з метою охорони громадського порядку та недопущення можливих неправомірний дій відносно суддів, працівників апарату суду та осіб, які перебувають в приміщенні суду, у відповідності до п.19 ч.1 ст.23 Закону України «Про національну поліцію», постанови Кабінету Міністрів України  від 01 грудня 2017 року № 902, вимагаємо забезпечити здійснення охорони приміщення Обухівського районного суду Київської області працівниками Національної поліції, що знаходиться за адресою: Київська область, м. Обухів, вул. Київська, 20.»

Рішення зборів суддів направлено до різних органів поліції та судової влади, оприлюднено на офіційному веб-сайті суду.