flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раніше судимого знову судитимуть за погрози судді

25 березня 2021, 13:28

До Обухівського районного суду Київської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням Д. у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.377 КК України (погроза вбивством судді).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у листопаді 2020 року слідчим суддею Обухівського районного суду Київської області розглядалось клопотання слідчого поліції про продовження строків тримання під вартою відносно Д., який раніше п’ять разів засуджувався вироками різних судів за вчинення різних злочинів.

В судовому засіданні застосовуючи нецензурну лайку Д. висловив погрози судді та іншим учасникам процесу – представникам сторони обвинувачення (прокурору та слідчому), зокрема, щодо заподіяння смерті, посилаючись на власне перебування «на вершині кримінальної ієрархії» та вимагаючи негайно звільнити його з-під варти. Крім того, він перебивав головуючого суддю, не підкорявся розпорядженням судді, продовжував свої протиправні дії, на зауваження не реагував, чим перешкоджав проведенню судового засідання, тому був видалений із зали суду.

За наслідками розгляду клопотання слідчим суддею було продовжено строки тримання під вартою, а також відповідно до закону було повідомлено про факт втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя Вищу раду правосуддя та Генерального прокурора. Вищою радою правосуддя було прийнято рішення про вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів. Відомості про вчинення злочину було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

По завершенні досудового розслідування Д. було пред’явлено обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення проти правосуддя, передбаченого ч.1 ст.377 Кримінального кодексу України, яка встановлює відповідальність до трьох років позбавлення волі. Кримінальне провадження передано до суду. В результаті Д., окрім кримінального провадження про замах на грабіж, отримав ще одне звинувачення за погрози судді. Наразі він утримується під вартою в слідчому ізоляторі.

З метою забезпечення об’єктивності й неупередженості розгляду обвинувального акту щодо Д. Обухівським районним судом Київської області вирішено питання про передачу справи на вирішення іншому суду.

Поряд із тим, відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Обухівського районного суду Київської області звертає увагу, що незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126, 129 Конституції України, якими встановлено, що вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється, суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

Згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Суддя здійснює правосуддя на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права. Втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.

Як роз’яснено у пункті 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 13 червня 2007 року № 8 «Про незалежність судової влади», втручанням у діяльність судових органів слід розуміти вплив на суддю у будь-якій формі (прохання, вимога, вказівка, погроза, підкуп, насильство, критика судді в засобах масової інформації до вирішення справи у зв’язку з її розглядом тощо) з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення. При цьому не має значення, за допомогою яких засобів, на якій стадії процесу та в діяльність суду якої інстанції здійснюється втручання.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства й держави. Принцип незалежності суддів означає процесуальну діяльність під час здійснення правосуддя в умовах, що виключають сторонній вплив на суддів. Гарантії незалежності суддів – це передбачені належні засоби мінімізації та усунення негативних впливів на суддів під час відправлення ними правосуддя, спрямовані на ухвалення законного й обґрунтованого рішення. Ефективне виконання судовою владою її функцій можливе лише за умови її незалежності. Вона потрібна насамперед для суспільства і його нормального розвитку, а не лише суддям.

Незалежність судової влади, безсумнівно, є суттєвою частиною принципу верховенства права та покликана забезпечувати кожній людині право на справедливий суд, а отже, це не є привілеєм для суддів, а є гарантією поваги до прав та основних свобод людини, що забезпечує довіру до системи правосуддя (Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки від 17 листопада 2010 року № CM/Rec (2010) 12.

Судді Обухівського районного суду Київської області у передбаченому законом порядку неодноразово вживали заходів для захисту забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Закликаємо учасників судових проваджень правомірно і добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов’язки, захищати свої права у передбачений законом спосіб, завчасно і належно готуватись до участі в процесі, приймати участь у відкритих судових засіданнях, сприяти у забезпеченні повноти, всебічності та об’єктивності розгляду справи шляхом подання доказів, обгрунтування і доведення своєї правової позиції, оскарження судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, а також утримуватись від здійснення незаконного впливу на суддів, уникати втручання у здійснення правосуддя.

 

 

Пресслужба Обухівського районного суду Київської області